22 Julai, Dewan Makan SK
Nanga Grenjang
Ayung bua(r) kokek,
kokek hujung golok,
Hok die(r) lokek, hok
orang die(r) nokkk..
Faham tak? Kalau tak tahu, konfirm bukan orang terengganu.. Ni
adalah antara bait-bait lagu rakyat orang terengganu. Jadi hari ini, aku selaku
peserta Monsterchef ke-4 iaitu cikgu fahmi akan mempersembahkan hidangan
istimewa dari negeri pantai timur ini!
Kalau korang pergi ke terengganu, memang terkenal dengan
keropok lekor, sata dan nasi dagangnya. Tapi aku tak nak masak semua tu. Aku
cari menu lain supaya masakan terengganu terkenal di mata dunia *berhasrat
tinggi la sangat!*
Kat terengganu juga, nasi minyak senang nak cari. Tak perlu
tunggu time orang kahwin. Banyak gerai & kedai makan jual nasi minyak. Kami
orang terengganu dah biasa jadikan nasi minyak sebagai menu sarapan tau!
Malas aku nak tulis panjang-panjang pasal masakan terengganu
ni. Mari kita tengok resepi nasi minyak versi terengganu nih!
Resepi Nasi Minyak Terengganu:
Bahan-bahan:
1 mangkuk beras
¾ cawan susu cair
3 sudu besar marjerin
(aku pakai planta)
1 paket kecil rempah
tumis (cengkih, kayu manis, pelaga etc)
4 bawang merah
(dimayang halus)
½ inci halia
Daun pandan
Sedikit pewarna &
sunquick
Cara-cara:
1. Basuh beras bersih-bersih.
2. Panaskan periuk dan masukkan planta. Bila planta dah
cair, tumis rempah sehingga naik bau. Masukkan bawang dan halia, tutup api bila
bawang dah nak jadi kuning sikit.
3. Sediakan susu cair, masukkan setitik dua pewarna merah.
Kemudian, campurkan sekali dalam beras. Masukkan beras dalam periuk yang dah
ada bahan yang ditumis tadi. Sukatan air beserta susu cair tu pastikan sama (aras
sukat) seperti korang masak nasi biasa.
4. Masukkan pandan (tapi aku tak letak) kemudian masak nasik macam biasa. Bila dah
nak masak, gaulkan sikit dan jangan lupa letak sikit jus sunquick.
Makan nasi minyak kena ada acar timun mentah dan sambal
belacan, baru terangkat! Okey, sila salin resepi ni pulak.
Resepi Sambal Belacan
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi -
tambah ler lagi kalau nak berasap telinga
seketul belacan-
belacan tanjung dawai yg sangat la sodap
limau nipis
2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
* sukatan utk gula,garam dan limau nipis tu kena pandai
agak-agak sendiri, kadang boleh kurangkan, kadang kena lebihkan
Cara-caranya :
Cara-caranya :
1. Patah-patahkan cili merah dan cili padi. Masukkan dalam
bekas blender kering bersama belacan, gula dan garam. Blend kejap jer tau.
2. Perahkan jus limau nipis. Selalunya cikgu akan perah sampai
sambal tu nampak berair sikit.
3. Gaul dan rasa.Kalau
masam sangat, tambah gula cikit. Kalau termanis sangat tambah garam dan jus
limau cikit. Alah pandai-pandai la ejas. Korang kan teror masak, cikgu amatur jer.
Resepi Acar Timun Mentah
Bahan-bahan:
1 batang timun
1 batang lobak merah
2 cili besar
2 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
4 sudu besar cuka
garam & gula
secukupnya
Cara-caranya:
1. Potong timun dan lobak merah (potong tipis-tipis) secara
memanjang dalam 2 hingga 3 inci. Bawang besar dimayang sedikit kasar. Cili besar
dipotong serong memanjang.
2. Masukkan ke semuanya bahan-bahan ini dalam satu bekas.
Tuangkan cuka, garam dan gula secukupnya. Seimbangkan rasa masam dan manis. Biarkan
ianya seketika. #Walaupun cuka tu dimasukkan 4 sudu je, tapi air dari timun
& lobak akan keluar menyebabkan acar tu akan lebih berair selepas
dihidangkan.
Resepi spesel untuk menu kali ini sebenarnya adalah ayam
percik! Ayam percik terengganu mungkin tak sama macam ayam percik yang lain.
*keluarkan buku nota sekarang! Salin resepi nih..*
Resepi Ayam Percik
Terengganu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
8 ulas bawang merah
4 inci halia
4 batang serai
5 sudu besar serbuk
jintan manis
4 sudu besar serbuk
ketumbar
5 sudu cili giling
400 ml santan dalam
kotak
Sedikit belacan
Garam
Gula
Cara-caranya:
1. Basuh ayam dan potong mengikut saiz kesukaan korang. Aku
potong sederhana besar jer. Perapkan ayam itu dengan campuran 3 ulas bawang
merah(ditumbuk lumat), 2 inci halia(ditumbuk lumat), 2 sudu besar jintan manis
dan 2 sudu besar serbuk ketumbar. Masukkan gula dan garam.
Biarkan selama 2 hingga 3 jam. *kalau korang taknak perap
pun takpe*
2. Panaskan kuali. Masukkan santan dan sedikit air. Bila
ianya mula mendidih, masukkan 5 ulas bawang (diblend), 2 inci halia(diblend), 2 batang serai (diblend), 3 sudu besar serbuk jintan manis dan 2 sudu besar serbuk ketumbar.
3. Kacau sedikit, bila dah mendidih agak kuat, perlahankan
api dan masukkan cili giling, dua batang serai yang dititik dan ayam yang telah diperap tadi. Jangan lupa
masukkan garam dan gula secukupnya. Gula melaka pun okey je. Orang terengganu
sebut gula melaka ni; nisang kerek. Hehehe..
4. Biarkan ayam separuh masak atau ¾ masak. Angkat ayam dan
bakarnya atas alat pemanggang. Kalau takde? Tiru macam cikgu; mula-mula sapukan
kuali dengan minyak, lapikkan permukaan kuali yang berminyak tu dengan daun
pisang kemudian bakar lah ayam atas tu. Kreatif tak? *kalau nak goreng pun boleh
jugak ayam tu ~ #suara latar menyampuk*
5. Dah siap, hidangkan ayam bakar tu dengan dicurahkan kuah
percik tadi. *Ingat! makan tu biarlah sampai terpercik ke baju kawan/saudara
kat sebelah tau! Dah namanya ayam percik.. #seperti yang dilakukan oleh miss
Dina, hehehe
#Menu tambahan:
Resepi Kuih Cek Mek Molek Inti Gula Apong
*Amaran: arahan cara-cara buat kuih ini dalam loghat terengganu*
Mule-mule deme sume kene rebuh dulu ubi steyler biar jadi empok.
Pahtu, buang r kulik yer dan lenyek sapa die jadi macang dalang gambor ning.
Tambohkang tepung, jangang letok banyok sangak sekaliguh. Boh sikek-sikek dulu. Bile tepong doh sebati dang buleh digetey jadi bulak tande nyer dok perlu lagi ah masokkang tepung gangdong tu.
Dengang skill yang deme ada, acu cube buak lerkok pade bebola aduanang tadi. Isi-kang dengang gule apong dan getey biar die jadi bujor memanjang.
Goreng sapa kekuningang. hidangkang dang sedak dimakang panah-panah..
"SELAMAT BERBUKA"
sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
BalasPadamTerima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/