nuffnang

NUFF

Ahad, 20 Julai 2014

[THINK] 10 Kreativiti Masak Mee Maggi Perisa Kari!

Mi Segera seperti Maggi Kari antara makan paling simple dan menyelerakan di saat kesempitan wang terutamanya. Namun, ianya juga boleh dijadikan hidangan yang sangat menyelerakan dalam apa-apa jua keadaan kalau kita pandai mengolah resepi baginya!

Jom kita gunakan kreativiti sikit untuk menjadikan mi segera, iaitu Mee Maggi perisa kari (paling best bagi aku) untuk dijadikan hidangan yang lebih menyelerakan!

Sila cari sendiri resepi yang lengkap kalau korang berminat dengan 10 kreativiti hidangan mi Maggi Kari berikut:

1. Karipap Maggi
 rujuk www.lunalanun.blogspot.com untuk resepi lengkap

Cuba idea ini. Jika kebetulan ada lebihan kulit karipap atau korang teringin mencuba sesuatu yang luar biasa, sila jadikan inti karipap dengan maggi. Jangan lupa hirisan/potong dadu bawang besar dan ketulan daging ayam/lembu dimasukkan sekali ketika membuat inti dari maggi ini bersama perencah karinya!


2. Begedil Maggi
 gambar ehsan dari www.ovenkecil.blogspot.com

Menarik bukan? Cara membuatnya sama seperti begedil biasa, cuma kurangkan penggunaan kentang lecek. Struktur dan tekstur terasa sedikit kelainan apabila masuk ke mulut yang pasti memikat sesiapa yang mencubanya. Korang boleh jadikannya sebagai hidangan minum petang atau lauk bagi hidangan utama juga,


3. Maggi Isi Ayam

Gambar dari www.sajianresepi.blogspot.com

Ada ayam goreng atau lauk ayam yang berlebihan? Korang jangan buangkannya. Carik-carikkan isi ayam tersebut. Kemudian bilas dengan sedikit air. Masak mi Maggi dengan kuantiti air yang sedikit dan masukkan isi ayam tersebut. Masukkan perencah kari. Kalau suka, boleh masukkan sedikit sayuran. Pasti tidak membazir isi ayam kan?


4. Maggi Telur
gambar dari mama-hawa.blogspot.com

Pasti korang pernah buatkan? Tapi cuba sedikit kelainan ini; guna 2 biji telur.. sebiji dikepuk terlebih dahulu kemudian dimasukkan ke dalam maggi yang sedang dididihkan dan sebiji lagi dipecahkan sebaik sahaja api dipadamkan dan tutup maggi tersebut untuk beberapa ketika. Hasilnya... wallah!


5. Martabak Maggi
gambar dari www.alwzbemybaby.blogspot.com

Semestinya resepi ini kerap kali muncul pada bulan puasa. Cara penyediaannya mudah, dengan sebungkus Maggi kari dan 2 biji telur sudah dapat menikmatinya. Rendam terlebih dahulu mi Maggi dengan air panas. Biarkannya seketika dan toskan. Gaul mi tadi dan perencah kari, sayur campur(kalau mahu) dalam mangkuk yang berisi 2 biji telur yang sudah dipecahkan. Goreng dalam kuali. Nikmatinya dengan sos cili atau kuah kari!


6. Maggi Berkuah Pekat 
 gambar ehsan dari google.com

Tumis bawang dengan sedikit pes cili dan masukkan semua perencah kari (dibancuh dengan sedikit air). Jika suka sotong, udang atau ayam, boleh dimasukkan sekali. Masukkan sukatan air seperti yang dicadangkan dan jangan lupa pekatkannya dengan satu sudu tepung jagung. Sayur kegemaran bolkeh diletak kalau mahu. Akhir sekali tabur hirisan daun sup & daun bawang untuk membangkitkan selera!


7. Sandwich Maggi
 gambar ehsan dari google.com

Toast roti terlebih dahulu. Masak mi Maggi dan perencahnya dengan kuah yang sedikit. Letakkan kepingan telur goreng dan sos bersama-sama mi tersebut di atas roti. Apitkan kedua-dua roti dan om nom nom nom... yummehh!


 8. Maggi Goreng Berempah
 gambar ehsan dari google.com

Caranya, masak maggi di atas dapur seperti biasa (masukkan sekali bahan kegemaran) tetapi dengan air yang sangat sedikit. Tabur extra perencah kari di akhir gorengan nanti. Letak hirisan timun, limau nipis yang di potong dua dan papadom sebagai finishingnya. Sangat menggiurkan!


9. Maggi Kari Berkeju
 gambar ehsan dari google.com

Pelik bukan? Tapi belum cuba belum tahu.. Masak maggi kari dalam mangkuk seperti biasa. Sebelum api dipadamkan, tabur potongan kecil keju mozarella atau cheddar. Keju keping juga boleh. Kaedah lain, tabur keju atau kepingan keju dalam semangkuk maggi yang sudah dimasak dan panaskannya dalam microwave /ketuhar gelombang mikro. Rasanya pasti berbeza kan? Bagi peminat keju, dipersilakan mencubanya!


10. Maggi Maruku Rangup
 gambar ehsan dari google.com

Cuba lakukan deep fry pada maggi yang sudah dimasak, ditoskan, dan disalut sedikit tepung jagung + telur. Hati-hati ketika menggoreng kerana kandungan air yang ada pada mi. Jangan goreng terlalu lama kerana mi cepat hangus! 

Haaa... macam-macam boleh buat dari mi Maggi Kari kesukaan aku ni kan? Apa lagi, cubalah. Kebetulan di bulan ramadhan ni, dan jika ada simpanan pek Maggi Kari ni, apa salahnya korang mencuba sebagai menu hidangan berbuka mahupun untuk bersahur.

 Selamat menjalani ibadah puasa!


3 ulasan:

  1. salam ziarah
    cari info nak ke bintulu. terima kasih berkongsi maklumat :)

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. memang sedap terutama ketika jadi juadah buka puasa..

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...