nuffnang

NUFF

Isnin, 29 Julai 2013

MONSTERCHEF: AYAM MASAK KURMA TELUR PUYUH & JEJARI KENTANG

25 Julai, Dewan Makan SK Nanga Grenjang

Ini adalah pusingan kedua siri Monsterchef Grenjang dan saya beraksi kembali. Ingat lagi tak masakan saya sebelum ni? Apa dah lupa.. Susah tau saya masak Spaghetti bolognese haritu. Boleh korang lupa ye *bunyi cengkerik, diikuti gesekan biola sayu*

Okeh.. saya chef Azizi hari ini nak buat masakan yang kurang mencabar. *Saya tak kisah tersingkir awal #mood sedih*

Kenapa kurang mencabar? Sebab saya nak pakai serbuk/perencah ayam masak kurma je. Saya ikut je instruction memasak yang tertulis kat belakang paket tu. Tokok & kurangkan apa yang patut. Senang!

Maghi la kito layey masokay berbuko ni (jom kita layan masakan berbuka ni)

Resepi Ayam Masak Kurma Telur Puyuh

Bahan-bahan:
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 biji bawang besar (separuh diracik kecil-kecil)
1 inci halia (potong lebar)
1 dozen telur puyuh
1/2 ekor ayam
3 biji kentang (potong enpat)
1 paket serbuk ayam masak kurma
1 paket serbuk santan
Garam
Serbuk secukup rasa

Kaedah Memasak
1. Bersihkan ayam. Sementara itu, rebus telur puyuh sehingga masak sepenuhnya. Kupas kulitnya bila dah sejuk.


2. Panaskan kuali, tumis bawang & halia yang telah dimayang. Bila dah naik bau, masukkan bacuhan serbuk kurma dengan sedikit air.




3. Bila dah sebati dan mula menggelegak, masukkan ayam yang siap dibersihkan dan dipotong dulu. *sepatutnya masukkan kentang dulu, sebab kentang lambat empuk*

4. Masukkan kentang dengan segera dan tambahkan santan bila ianya mula kelihatan menggelegak.



5. Campakkan bawang besar dan sedikit garam serta serbuk secukup rasa. *Main campak je kauu..! Korang ada?* Tambah sedikit air kalau ianya terlalu pekat.

6. Bila kentang dah empuk. Angkat dan tuangkan kuah ayam masak kurma ke atas telur puyuh, hidangkan ketika ianya masih panas. Hurmm..menyelerakan.

Simple tak? Okey, masakan seterusnya lagi mudah. Semudah mudah.my ler. Beli jer Potatoes fries yang dah siap packing tu. Goreng dan tabur sikit garam. Siap!

Jejari Kentang

Bahan-bahan:
1 kg kentang (paket sedia digoreng)
minyak untuk menggoreng
garam
lada sulah

Cara-cara
Nak kena ajar jugak ke? Tengok aje lah caption kat bawah setiap bawah ni:

defrostkan dulu kentang

goreng

taburkan sedikit garam dan lada sulah

Kami kombinasikan ayam masak kurma telur puyuh dan jejari kentang ni dalam satu pinggan, maka jadi la hidangan berbuka ala Mediterranean style.. hehe.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...