23 Julai, Dewan Makan SK Nanga Grenjang
Tahun ini saya menyediakan juadah berbuka agak special ckit
berbanding tahun lepas. Almaklumlah dh setaraf chef2 restaurant gituuuu……yelah
tuuu!!!!!!
Nak tahu menu yg special sgt tu??????????..........layari www.monsterchef.alamakhangus@yahoo.com.
Hehehehe……
Resipi pertamanya ialah…………………………………..BUTTER PRAWN…eemmm
sedaaapp!!!!!! Kau adeee..
Bahan-bahannya;
Udang rm10..hehehehe
Planta…mintak kwn pnya…xmampu bli butter
Susu sejat
Secukup rasa knorr….
Daun kari (dicincang halus)
Cara masakkan...
Gorengkan terlebih dhlu udang yg sudh diproses mggunakn
tepung kentucky …….cukup
garing boleh angkat…..
Panaskan kuali secukup rasa…kemudian masukkan planta seberapa
yg cukup(jgn jd saya…terlebih planta dh mcm nk buat minyak pulak…hehehehe).
Sesudah itu masukkan susu sejat dan biarkn sampai mendidih..seterusnya masukkan
secukup rasa knorr secukup2nya……udang yg siap digoreng dgn tepung Kentucky tdi dimasukkn
dlm adunan butter yg sdh sebati rasanya.
Last skali, taburkan daun kari yg siap dicincang brsama butter prawn yg siap
dimasak.
Hiaskan terlebih dahulu. Presentation itu penting!
Hasilnya……………..
Resipi by……
Chef zhan
CHICKEN TOM YAM
Tomyam sedap lagi simple……..
Menu seterusnya ni agk menyelerakan jugaklh…tomyam ala
perencah….hehehe. Nampak mcm ssh je nk buat…sbnrnya senang je…smpy terlupa
pulak nk masukkan syr kobis ari tu…tetap sedap tau. Rasa sekali past ink lagiiii……….
Bahan-bahannya; (utk 5-6 orang)
Isi ayam (dipotong kecik2)
Lobak merah 1 batang
Bawang besar 2 biji
Serai 2 tangkai
Syr kobis (secukupnya)
Daun limau purut
Tomyam pees
Cara penyediaan……
Panaskan air dlm kuali terlebih dhlu & tggu shgga
mendidih….masukkan isi aym shgga betul2 msk.
lps tu masukkan pulak tomyam pees secukup rasa & daun limau purut sekali….
Kemudian masukkan bhn2 spt lobak
merah, bwg bsr, syr kobis, & serai…
jgn lupa msukkan garam tau. Xmasin
pulak nnti….tggu betul2 mendidih & siap dihidangkan…….selamat mencuba……..
Hasilnya……………
Nukilan resipi by……..
Chef zhan
(
tandatangan tidak diperlukan ok)
TOMATO RICE (Nasi Tomato)
Saya dah malas nak taip. Tengok gambarnya sudehh.. hehehe
sediakan bawang untuk menumis
masukkan sedikit marjerin
goreng sampai naik bau bawang yang diracik
masukkan tomato puri dalam 3 sudu dan kemudian masukkan beras
sukatan air seperti korang tanak nasi biasa
dan siap!
Menu tambahan: Air bandung semangka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan