nuffnang

NUFF

Jumaat, 15 Januari 2016

[TRAVEL] Bercuti ke Busan dan Gyeongju -21- Dinner, Busan Station dan Gwangalli Beach

Dari Busan Tower, kami bergerak menuju ke Busan Station. Busan Station merupakan stesen keretapi yang besar, bukan sahaja tren metro beroperasi di sini, bahkan keretapi antara bandar juga singgah di sini.

Kawasan luar sekitar Busan Station ni cantik. Ada air pancut dan ramai penduduk tempat lepak-lepak di sini termasuk kami berdua.




Kami tak lama di sini sebab perut terasa lapar. Merujuk kepada pembacaan aku, terdapat sebuah restoran halal berdekatan dengan stesen ini. Tapi kena menapak sedikit.

Restoran yang aku maksudkan itu adalah Samarkand Restaurant. Aku cuba ikut google map yang ada dalam henset aku. Kena lalu terowong atau menyeberang jalan. Akhirnya, sampai juga dan restoran ini letaknya di tingkat atas. Bukan ground floor. Kena naik tangga ya Uolls..

Kami sampai di sambut oleh anak owner yang comel. Tiada pelanggan lain dalam tu.






Walaupun makanan halal, tapi ada jugak jual minuman beralkohol. Tapi dia letak minuman tu kat pintu masuk la, bukannya di dalam kedai ni.



Restoran ini adalah bercirikan masakan Uzbekistan. Tulisan pun ada perkataannya. macam tulisan rusia pun ada, eh ke sama?


Kami oreder seperti makanan kat bawah ni dan mintak 2 pinggan nasi sebagai tambahan. Portionnya sangat banyak. Sampaikan kami terpaksa bungkus bawak balik sebahagian makanan tu.








Lepas menjamu selera, kami ambil keputusan pergi ke Gwangalli beach. malam sebelum ni tak sempat. Orang kata jambatan Gwangalli ni cantik pada waktu malam.


Dari Busan Station, kami masih naik tren ke Gwangalli beach. Aku ikut panduan yang diberi dalam buku/pemplet discovery Busan untuk ke sana.

Keluar dari metro stesen, tak jauh menapak untuk sampai ke Gwangalli beach. kena lintas jalan sikit dan masuk lorong yang ada papan tanda ke Gwangalli beach tu.




Gambar kat bawah ni pemandangan bangunan yang berada di pesisir gwangalli beach. Meriah je walaupun hari sudah malam.



Dapat juga kami ke sini, yang penting dapat melihat keindahan gwangalli bridge depan mata walaupun dari kejauhan.



Dan bila badan dah mula rasa belengas serta letih, kami ambil keputusan ke Seomyan, iaitu pulang ke hotel penginapan kami. Esok dah kena bertolak balik Malaysia.




Keadaan dalam tren macam biasalah, orang muda mesti ada gajet di tangan masing-masing. Syukur, hari ketiga kami cukup santai seperti yang kami mahu.

Bersambung..

4 ulasan:

  1. Dulu tak sempat pergi ke sini... cantik juga pemandangan jambatan tu...

    BalasPadam
  2. tak ralat sangat pun kalau pergi busan tak tengok brige tu.. huhu ;)

    BalasPadam
  3. X pernh try mkn uzbek... mcm mknan arab ke? Meriah ua wpon hr dh mlm. Weeknd ke?

    BalasPadam
  4. kalu tengok dalam buku menu tu, lebih kepada western blend dengan middle-east.

    kat station busan memang meriah dan kebetulan kami pergi on weekend. lagi meriah..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...