nuffnang

NUFF

Sabtu, 12 Disember 2009

OH MY GOD!

Astaghfirrulahalazim.. itulah kata-kata yang sesuai digunakan bersama apabila aku dapati streamyx di rumah ku masih bermasalah lagi pada mlam tadi! Kenapa perlu diucap begitu? Cuba perhatikan ayat berikut:
"Oh my God! Masih berulang kejadian malam kemarin.. Internet tidak dapat disambungkan walaupun dah cuba banyak kali"
Tidak ada cela ayat tersebut, tetapi lebih elok digantikan kata-kata Oh my God tu, dengan Astaghfirrulahalazim misalnya. Sekurang-kurangnya dapat juga pahala memuji Allah! Dan cuba lihat kesilapan kecil ini yang dipetik daripada sini

Penggunaan MasyaAllah

Penggunaan "MasyaAllah" dlm percakapan seharian. kadang2 kita terpengaruh dengan Movie, terutama cerita P ramlee yang banyak menggunakan "MasyaAllah" dalam situasi yang silap. Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok , contoh ketika terlihat gambar-gambar censored atau bila anak-anak kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG . Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).

1 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...