nuffnang

NUFF

Ahad, 1 Januari 2012

PANDUAN: BAKO NATIONAL PARK [PART 2]

....SAMBUNGAN PANDUAN: BAKO NP
(sila baca sini PANDUAN PART 1)

Oleh kerana populariti Taman Negara Bako dlm blog ni terlalu tinggi (berdasarkan entry di sini), jadi aku letakkan sedikit maklumat yg pernah aku kumpulkan sebelum sampai ke sana. Check it out!

Pusing-pusing Sekitar Bako N.P

Bahagian dalam taman itu hanya boleh dilalui dengan berjalan kaki. Patuhilah papantanda & sentiasa jadikan laluan yang ditanda sebagai langkah keselamatan. Broadwalk dan tangga dipasang amat membantu utk beberapa denai yg agak sukar.

Bot-bot kecil yang membawa anda ke/dari N.P kebiasaannya menunggu di pantai pada waktu-waktu puncak dan boleh disewa untuk membawa anda ke destinasi lain sekitar pantai. Selain itu, bot tersebut juga boleh dirunding/diatur untuk membantu memudahkan perjalanan pulang dari beberapa denai taman yang lebih panjang yang selesai di pantai. Pulau Lakei terletak agak jauh, (luar pesisir) hanya boleh dicapai oleh bot.

Pelbagai burung, haiwan, dan tumbuhan termasuk monyet Belanda yang selalunya menghampiri kawasan paya bakau untuk mencari makan pada sebelah petang. Ia berhampiran dengan kawasan tempat tinggal (seperti bangsal),cuba nasib dgn pergi ke sana sekitar 4:00ptg dan menunggu sehingga mereka datang.Melihat Belanda dan spesies lain di sini adalah lebih mudah dan lebih selesa daripada pergi safari. Selain itu anda hanya perlu berjalan kaki di sepanjang laluan kayu, mungkin 10 minit dari mana tanah/jeti bot dan beruntung sekiranya menjumpai fauna yang berkeliaran.Di samping itu juga, jika mempunyai banyak masa, apa salahnya jika anda pergi melihat seastacks dan fenomena alam yg lain (pukulan ombak, kesan hakisan laut, luluhawa batuan)

Digalakkan bersiar-siar pada waktu malam dgn diketuai oleh kakitangan taman atau guide(berbayar & perlu dicari sendiri), di mana lebih mudah dan lebih selesa berbanding yang dilakukan kembara sendirian/kumpulan.

Pulau Lakei . pulau kecil ini mempunyai pantai pasir putih yang luar biasa . Jabatan Taman Negara mempunyai sebuah rumah pengawal kecil yang terletak di pulau itu. Perjalanan ke pulau itu boleh diatur dengan tukang perahu anda. Terdapat beberapa lukisan batu misteri hanya berjalan kaki singkat dari pantai

Aktiviti Yg Boleh Dibuat

Berjalan memancar dari pusat yang menawarkan pelbagai kesukaran dalam haba dan kelembapan dan menyediakan akses kepada habitat julat luas burung, haiwan, dan tumbuhan di taman.Kenaikan ke atas beberapa kawasan yang agak berceranggah bagi sebahagian besar, dengan banyak akar-akar pokok yang terdedah dan tumbuh-tumbuhan yang kadang-kadang menyekat laluan yang kurang sering dikunjungi.

Jejak Paku (Paku Trail). mempunyai kelebihan yang berbeza di mana treknya agak pendek dan rata dan menawarkan salah satu peluang terbaik untuk melihat hidupan liar taman. Ia berpenghujung di pantai yang menarik, salah satu koloni monyet Probosics tinggal di situ.

Jejak Tajor (Tajor Trail) . mengambil pengunjung melalui rupa bumi yang berbeza-beza, termasuk puncak bukit dengan pemandangan banyak, sebelum penamat di air terjun yang kecil tetapi menarik, dengan kolam renang tenang yang selamat untuk berenang di Limau jejak . Berterusan dan seterusnya dari kereta api Tajor itu, jejaki taman ini yang paling lama dan paling sukar berakhir di pantai, walaupun oleh masa anda telah hancur turun kepadanya ia mungkin akan terlambat untuk menikmati; ia yang mungkin untuk mengatur untuk boleh dipilih sehingga oleh bot dari pantai untuk menyelamatkan hukuman kaki letih lanjut; minta boatmen di jeti jika mereka boleh memilih anda di Limau pantai kerana kadang-kadang laut adalah terlalu kasar untuk mereka mencapai Limau, sila memaklumkan kepada kakitangan taman mengenai niatnya untuk berbuat jejak Limau / Kruin kerana terdapat kes-kes di mana Pengembara yang tersesat atau tidak dapat diteruskan kerana letih.

Jejak Lintang . gelung bulat mengambil trekker melalui semua jenis taman tumbuh-tumbuhan dalam setengah hari. Bersiar-siar .Nice.

Dengan sedikit rundingan, boatman akan membawa anda ke berdekatan Pulau Lakai, sebuah pulau kecil tidak jauh dari tanah besar. Pandangan mengenai cara di sini yang menakjubkan dan ia khas untuk mempunyai sebuah pulau kepada diri sendiri untuk sehari.

Makan

Terdapat kafeteria tempatan yang menghidangkan sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam selama kira-kira RM4.00 hingga RM17,00 serta minuman sejuk rata-rata berharga RM2.50. Tiada kemudahan memasak dalam rumah persinggahan.

Minuman

Pengunjung ke sini harus memastikan mereka membawa kuantiti air yang besar dengan mereka; trekking dalam hutan hujan subtropika adalah hasil kerja yang dahaga . Jika anda sedang mencarikehidupan malam , anda mungkin perlu menguruskan tempat lain di malam hari. Kafeteria ini mempunyai pelbagai jenis minuman termasuk minuman bekarbonat.

Tidur

Terdapat banglo untuk di sewa di ibu pejabat taman. Menginap satu atau dua malam adalah sangat disyorkan untuk mengalami kepelbagaian penuh Bako, walaupun penginapan boleh tersumbat dan mungkin mempunyai beberapa acuan yang tumbuh di langit-langit, dan penginapan mahal sepenuhnya hadir . Bandar Kuching menawarkan pelbagai yang lebih luas tempat penginapan dan mewah penghawa dingin

Camping

Terdapat tapak perkhemahan yang ditetapkan di belakang ibu pejabat taman; membawa peralatan anda sendiri. RM5 setiap orang. Berhati-hati dengan monyet, walaupun, kerana mereka telah diketahui rip ke dalam khemah-khemah untuk mengambil makanan dan harta benda.

Bajet

Asrama , ( ibu pejabat taman ), +60 (0) 82 248088 . katil asrama 4 dengan bilik mandi berkongsi RM15.90 setiap katil; RM 42,40 setiap bilik . Lodge , ( ibu pejabat taman ), +60 (0) 82 248088 . Setiap bilik mengandungi 2 katil single; menyerahkan setiap mengandungi 2 bilik RM53.00 setiap bilik; RM 79,50 per menyerahkan .

Chalet , ( ibu pejabat taman ), +60 (0) 82 248088 . Setiap bilik mengandungi 3 katil single; chalet masing-masing mengandungi 2 bilik RM106 setiap bilik; RM159.00 setiap chalet .

Sila Waspada

Pelawat dinasihatkan untuk melekat pada laluan yang ditanda, dan pengunjung yang cuba laluan yang lebih panjang diperlukan untuk mendaftar ketibaan mereka dan jadual perjalanan di ibu pejabat taman.Baca masa yang dianggarkan taman mencadangkan anda membolehkan setiap jejak dan memastikan supaya anda memberi cukup masa untuk kembali ke ibu pejabat taman atau lain menguruskan masa mesyuarat di pantai terpilih dengan tukang perahu.

Hampir semua laluan tidak sesuai untuk orang yang mengalami pergerakan terhad. Beberapa bahagian laluan hanya dengan tangga kayu dan jambatan usang dan boardwarks boleh niaga. Berdasarkan bilangan besar orang-orang yang melalui, ini adalah lebih baik dikekalkan daripada apa yang ia mungkin kelihatan, tetapi anda masih mahu bunga tayar dengan berhati-hati

Buaya air masin ( Crocodylus porosus ) boleh dijumpai berhampiran muara sungai dan di kawasan hutan paya laut.

* * * PERHATIAN: Oleh kerana ini adalah draf, maka ayat memang celaru.. aku cut-paste dan edit sikit-sikit je. Harap korang paham * * *

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...