nuffnang

NUFF

Rabu, 24 April 2013

MARI UJI MINDA DENGAN TANGRAM

Fuhh.. lama aku tak menaip kat blog ni. Anyway, apa kabar semuaaah..!!!
 *matilah, tak de peminat pun nak sahut

Okey, tetiba aku terasa nak tulis pasal aktiviti kat sekolah pulak. Dan sebelum tuh, pernah tak korang tahu pasal tangram? apa ke benda tuh?

Tangram ni sebenarnya satu permainan yang menguji minda di mana kepingan-kepingan bentuk kecil (ada 7 semuanya) perlu dicantumkan supaya menjadi sebuah segiempat sama. Bunyi macam simple aje akan? Tapi agak susah sikit.

Kebetulan tempoh hari, aku ada terbaca kat blog rakan blogger aku pasal benda ni. Cuba layan kat sini ceritanya pasal tangram.

So, pada hujung minggu baru ni, aku buat short trip sorang-sorang ke Hat Yai, Thailand dan berkesempatan membeli permainan ini. Tangram yang dibuat dalam kepingan blok-blok kayu. Seronok la kalau dilihat dan dipegang berbanding menggunakan kaedah konvensional iaitu guntingan kepingan kertas.

Kepingan blok kayu tangram yang dibeli di Hat Yai, thailand baru-baru ni.

Jadi, aku uji permainan ni kepada murid-murid aku. Ada yang dapat buat tapi ambil masa yang agak lama juga dan ada yang ambil masa terlalu  lama sehinggakan kena sambung semula untuk keesokan hari persekolahan!
Menyusun ceraian-ceraian tangram lebih seronok kerana tersedianya kotak berbingkai 

Errm, aku dulu pun pernah cuba benda permainan ujiminda ni. Kalau tak silap masa zaman aku sekolah dulu. Ambil masa lama jugak la kerana tak ada border(sempadan) bagi segiempat sama tu, mungkin lagi cepat kalau disediakannya. Kita cuma perlu susun kepingan-kepingan itu mengikut luas/sempadan yang ditetapkan.

Kalau dah siap, boleh tutup dengan penutupnya dan disimpan ditempat yang selamat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...